Een positieve mindset? Dit heb ik geleerd.

Een positieve mindset. Daar hoorde ik vaker mensen over. Maar wat het dan precies was en of je dan altijd vrolijk moest zijn. Dat kon niet kloppen. Ik leerde anders tijdens mijn brandweeropleiding.

Sinds 2017 ben ik vrijwillig brandweervrouw. Daar kreeg ik een mooie opleiding en een prachtige tijd vol nieuwe kennis bij cadeau. En dan ook nog veel vuur en oefeningen. Soms vond ik het een tikkeltje saai(theorie) soms een tikkeltje te spannend(nieuw en voor het “echie”).

Meestal vond ik het spannend als we aan de hand van onze nieuw opgedane kennis werden getoetst op onze vaardigheden.
Ik weet nog goed dat ik de eerste paar keer tijdens een toets een grote lading met spanning liet opbouwen.

Adrenaline die zo’n beetje van mijn hoofd tot aan mijn tenen doortrok. Ik had geen idee waarom. Zo hoorde dat toch? Dacht ik. Bijna iedereen om me heen is nerveus en serieus. Dus dan zal het wel normaal zijn. We kijken allemaal heel moeilijk vandaag. Misschien kwam dat omdat het voor ons gevoel nog redelijk vroeg was en de dag vol toetsen in zeecontainers nog erg lang. Of misschien vonden we het allemaal gewoon immens spannend omdat we graag wouden slagen. Maar zoiets hield je dan natuurlijk voor jezelf. Ik genoot pas van de dag als deze voorbij was en ik geslaagd. Weer een onderdeel van mijn lijstje afgecheckt. Zonde achteraf, want het is toch best bijzonder dat je zoiets mag meemaken? Een positieve mindset? Daar had ik echt geen tijd voor.


Toen ik samen met mijn buddy werd gekoppeld merkte ik voor het eerst het verschil.

Hij kwam fluitend aan. “Oh joh, makkie”. Dat doen we wel even. Snel naar binnen, de opdracht doen en dan er weer uit.” Dat zei hij. (bij de brandweer wordt je getoetst en werk je in tweetallen)

Ik dacht daarentegen “Ja maar wacht eens even. Zo makkelijk kan het niet zijn. Het moet veel moeilijker zijn als dat het lijkt. Dat kan niet anders. Hij denkt er veel te makkelijk over en zo slagen we niet.”
Dit ben ik met mijn buddy (ja, echt waar).


We gingen naar binnen met allebei onze eigen mindset.

Hij die van een Positive Pantsy en ik die van een Negative Nancy. Overal waar hij voorop liep gingen we fluitend. Soms kwamen we een obstakel tegen. Zoals rookvorming of een deur die op een specifieke manier open moest. Maar het was, zoals hij gezegd had. “Gewoon een makkie”. Het was “even denken” in plaats van “hoe moeten we dit nu in godsnaam doen?” Positive Pantsy had dus echt een positieve mindset.


Overal waar ik liep was het eigenlijk wel heel ingewikkeld.

Elke stoel die in de weg lag was een groot obstakel waar we bijna onderdoor moesten limbo’en. Elke deur die even anders werkte was onmogelijkheid om te openen. Het was een kluis die gekraakt moest worden door middel van de davinci code. Samen kwamen er uit want ik had Positive Pantsy bij me en hij was een top buddy.


Ik merkte voor het eerst een bewustwording en verschil in mijn mindset.

Het was veel fijner samen werken met Positive Pantsy. Verrekt! Hij had gelijk. Het is een makkie, en het is eventjes doen. Doordat hij zich vooraf had voorgenomen dat het wel goed zou komen, ging hij zijn toets een stuk relaxter in. En verekt! Ook ik had gelijk. Doordat ik mij vooraf had voorgenomen dat alles wel heel ingewikkeld en complex moest zijn werd dat het ook.

Positive Pantsy dacht er niet té makkelijk over. Hij had voor zichzelf een succes strategie aangehouden. Een specifieke mindset. Eentje die zich concentreerde op alle positieve herkenningspunten. Waardoor het hem ook makkelijker werd. Hij had een gedragspatroon gecreëerd voor zichzelf.


Zo werkt je brein:

Jij denkt wat en je brein zoekt de bevestiging op van hetgeen wat je denkt. Doordat ik dus mezelf had voorgenomen dat het moeilijk moest zijn. Werd het als vanzelf ook steeds moeilijker en moeilijker. Puur door mijn eigen denkpatroon.


We slaagden allebei. Wie voelde zich er aan het einde beter bij denk je?

Ik heb mij na deze dag voorgenomen om meer een Positive Pantsy te zijn. Niet alleen tijdens het brandweerwerk maar als manier van denken in mijn leven. En ja, het wordt daardoor makkelijker. Niet magisch, ik doe nog steeds zelf het werk. Maar ik ben er wel een stuk relaxter onder.

Op welk vlak kan jij wat meer een Positive Pantsy zijn? Laat het me weten in de comments en misschien heb ik wel een tip voor je!

Check ook PIET: positieve je doelen op stellen.


Deze blog is in samenwerking met afhangen.nu. "De verzamelwebsite voor coaches, trainers en therapeuten met persoonlijke ervaring in hoog-risico beroepen."

De inhoud is van mij. (zelfontwikkelings-fabriek.nl)

113 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven